Alles weten over Stelt Orange

 

Alvorens Stelt Orange te bespreken stel ik u voor om eerst even terug in de tijd te gaan naar 2014.

Stelt © Johannes BlonK 2014

In dit jaar heb ik namelijk "Stelt" gemaakt (60 x 50 x 3,5 cm) een compositie van dunne grenen latjes op beukenhouten blokjes. Deze latjes zijn wit geverfd en aan de achterkant geel waardoor er omheen een mysterieus auriol zichtbaar wordt. Hout is een materiaal dat werkt en de foto laat goed zien dat het heeft gewerkt! De latjes zijn een beetje verbogen en zorgen zo voor een onvoorspelbaar element in een strak geometrisch schilderij.

Twee jaar later, in 2016, kreeg ik de behoefte om weer wat verder te gaan met deze compositie met als resultaat een nieuw 3D-schilderij met de titel Stelt Orange.

 

Voor deze tweede versie heb ik besloten om verticaal en op een groter formaat (60 x 70 cm) te werken. Maar als iemand het werk horizontaal wil ophangen kan dat ook (is aan de achterkant al voorzien).

U kunt zien dat ik de verschillende elementen meer van de randen af op het werk heb geplaatst en dat de hoofdkleur oranje is geworden (op speciaal verzoek van het Koninklijk Huis) en dat geeft best wel "peps" aan dit kunstwerk. De latjes zijn ook wat breder en dikker geworden waardoor ik het onvoorspelbare kromtrekken van hout wat inpalm.

Beide versies hebben één ding gemeen, de aureolen rond de witte latjes. Deze keer zijn ze aan de achterkant oranje geverfd met dezelfde acrylverf als de oranje blokjes onder de latjes.Ik probeer dit effect zeer bescheiden toe te passen (het moet niet te nadrukelijk aanwezig zijn) en dus gebruik ik bewust geen flouriserende verf.

Mij deze uitleg wilde ik u laten zien hoe kunstwerken en kunstenaars evolueren. Voordat ik zelf als kunstenaar begon vond ik dit als kunstverzamelaar het meest interessante aspect wanneer je een kunstenaar op de voet volgt..

Stelt Orange © Johannes BlonK 08 2016

Frankrijk Strasbourg kunstenaar geometrische abstractie konkrete kunst abstract kunst 2016 Johannes BlonK Stelt Orange