Nieuw project: BlonK ClocK

Stijl klok thijs rinsema museum dr8888 drachten nl

In 2018 was ik in Friesland voor een expositie in Bolsward en heb toen van de gelegenheid gebruik gemaakt om het museum Dr8888 in Drachten te bezoeken waar er een aan de Stijl beweging toegeweide tentoonstelling was. Toen ik binnenkwan werd ik aangenaam verrast door de inrichting van de koffiehoek, afgeleid van Salle Aubette in Straatsburg die ik goed ken..

Naast de vele mooie kunstwerken viel mijn oog op een pendule (gereconstrueerd door P. Craanen naar een ontwerp van Thijs Rinsema). Sindsdien krijg ik deze klok niet meer uit mijn hoofd en speel ik met het idee om er ook een te creëren, natuurlijk niet een kopie, het moet een originele herkenbare BlonK klok worden.

Na een eerste fase van zoeken naar het geschikte klokmechanisme en het maken van enkele proef exemplaren ben ik sinds juni 2019 begonnen met het realiseren van de eerste klokken.

Net voor het uitbreken van de eerste hittegolf (in Frankrijk een "canicule") had ik de verschillende onderdelen uitgezaagd en kon ik de kelder in om de lagen grondverf aan te brengen. Mijn atelier in de kelder is misschien niet erg smart maar wel heerlijk koel en maakt het mij mogelijk op verschillende "fronten" te werken.

Onderdelen van de toekomstige BlonK Clock in de grondverf

 

 

 

 

Op de foto kunt u de verschillende onderdelen waarnemen: de basisplaat die op 3 pootjes komt te staan (er is er een zichtbaar in de klem) en het vierkante klokhuis met gat voor het klokmechanisme. Op de voorgrond ligt een ontwerp wijzerplaat op papier. In de uiteindelijke versie zal ik de punten en strepen met de hand op het houten klokhuis verven, het logo erop plakken en het geheel met enkele lagen vernis beschermen. Het is de bedoeling om met deze klok, mijn eerste stap in het "design", in september 2019 klaar te zijn.

Binnenkort kunt u dus op een artistieke wijze bij de tijd blijven met de BlonK ClocK.

 

Frankrijk abstracte kunst Johannes BlonK geometrische abstractie Straatsburg kunstenaar 2019 BlonK ClocK