Voorbereiding grote solo expositie in Nederland

Op 28/02/2022

In dit nieuwsbericht laat ik u zien hoe ik een tentoonstelling inricht. Van 18 maart t/m 15 mei 2022 ga ik solo exposeren in de schitterende tentoonstellingsruimte van Galerie Mozaïek in Zuidlaren in Nederland. Omdat het hier om een vrij grote tentoonstelling gaat (200 m², 75 strekkende meters) is het verstandig om van te voren de expositie virtueel in te richten. Daarmee bespaar je veel tijd ter plaatse en kun je visueel een beter resultaat behalen. Daar is een mooi woord voor: scenographie. Ik durf niet te zeggen dat ik hierin een expert ben maar ik heb veel geleerd van andere kunstenaars en mensen die dat heel professioneel doen zoals Pim Piët en Marcel Prins bij de Essentie tentoonstellingen waaraan ik in Nederland heb deelgenomen.

Om te beginnen laat ik u eerst even zien hoe de tentoonstellingsruimte eruit ziet met behulp van een foto en heel belangrijk een plattegrond met afmetingen van de panelen:

Galerie Mozaïek overzichtsfoto   Plattegrond Galerie Mozaïek

Met een speciaal computer programma creëer ik eerst alle panelen op schaal, per groep aan elkaar gekoppeld als één plat vlak. Aangezien ik kunstwerken aan beide kanten kan ophangen moet ik dat dus voor de binnen- en buitenkant doen. Als voorbeeld gebruik ik de panelen 5 en 6 (rode pijl) vanuit het midden van de zaal gezien. De volgende stap is het importeren van de foto's van de kunstwerken en ze op schaal brengen. Daarna kan het virtueel inrichten van de tentoonstelling beginnen met het plaatsen van de foto's op de panelen. Dit ziet u op de volgende foto:
Virtuele installatie
De scenographie van een tentoonstelling is op zich eigenlijk al een kunstvorm en dat kunt u in musea en tijdens exposities ook heel goed zien. Welk kunstwerk pas het beste naast een andere, past het beste bij zijn omgeving. Dit is nog maar een eenvoudig voorbeeld van 2 panelen maar deze moeten ook in relatie staan met de andere panelen. Hier gaat het tot nu toe alleen over hangende kunstwerken. De inrichting wordt echt interessant als er ook nog staande kunstobjecten en installaties bij komen. Dan moet je echt in drie dimensies gaan denken.

Tot hier dit kijkje in de keuken van een kunstenaar. Het resultaat is binnenkort zichtbaar tijdens de vierde BOMS .

Kom kijken!